Dansk for medarbejdere
Bliv klogere på mulighederne for gratis danskundervisning til internationale medarbejdere.
Det er heldigvis hverken dyrt eller besværligt at give dine internationale medarbejdere bedre danskkompetencer. Faktisk er det ofte både gratis og nemt for dig.
Vi er med i hele processen - i det administrative og i at afklare finansieringsmuligheder og dine medarbejderes konkrete sprogbehov.
Og danskundervisningen, naturligvis. Vi har mere end 20 års erfaring og vores undervisere er specialister i at undervise voksne i dansk som andetsprog.
Fleksibelt og tilpasset virksomhedens behov
- Gratis Danskuddannelse: Alle nye borgere, der kommer til Danmark, har ret til gratis Danskuddannelse de første 5 år i landet - uanset om undervisningen foregår på sprogcentret eller på arbejdspladsen.
-
Lønkompensation: Danskuddannelsen er berettiget til SVU (Statens Voksen Uddannelsesstøtte), hvis undervisningen ligger i arbejdstiden. Derfor er det muligt at tilbyde medarbejdere danskundervisning uden store omkostninger for virksomheden.
-
Fleksibelt: Vi tilrettelægger undervisningen, så den passer til medarbejdernes behov - både hvad angår tidspunkt og indhold.
Indholdet i undervisningen kan være:
- Dansk til at kunne forstå og tale det fagsprog, I bruger på arbejdspladsen og i jeres branche
- Mundtligt dansk til at kunne deltage i det sociale fællesskab på og uden for arbejdspladsen
- Læse- og skrivefærdigheder til at kunne forstå manualer og instruktioner
- Forståelse af dansk kultur og samfund, og af de uskrevne regler i dansk arbejdsmarkedskultur
- Generel danskundervisning med henblik på tilknytning og fastholdelse af internationale medarbejdere
Bliv inspireret med en film om dansk på arbejdspladsen her.
Danskundervisning - Vi tilbyder:
-
Holdundervisning på arbejdspladsen
Holdundervisning kan udbydes på arbejdspladsen, når der er flere medarbejdere, der har brug for danskundervisning. Det er også muligt at gå sammen med nabovirksomheder og danne et hold.
En ubetinget fordel ved at tilbyde holdundervisning på arbejdspladsen er, at det er effektivt for medarbejderne; de skal ikke bruge tid på at komme til og fra sprogskolen i deres fritid, bruge energi på at bevæge sig ind i endnu et fremmed rum, eller på at sætte sig ind i, hvordan danskundervisning foregår. Mange internationale medarbejdere har et ønske om at lære det danske sprog - men ofte er det praktikaliteterne i en presset hverdag, der spænder ben.
Hvis medarbejderne har ret til gratis Danskuddannelse eller kvalificerer sig til FVU, kan holdundervisningen tilbydes, uden at det koster virksomheden noget (der opkræves et depositum på 2.000 kr. for at starte på Danskuddannelsen).
Holdundervisning er en fordel der, hvor der er flere medarbejdere, der har brug for sproglig opkvalificering. Det behøver ikke være begyndere. Det kan også være medarbejdere, der har talt dansk i mange år, men mangler at få det sidste på plads, eller at få finjusteret sit skriftlige dansk. FVU henvender sig til dem, der allerede taler dansk, og her undervises på et niveau, der er adgangsgivende til at søge ind på erhvervsuddannelser i Danmark.
Vi hjælper naturligvis med at afklare jeres medarbejderes danskuddannelsesret, og står også for at screene jeres medarbejdere ift. FVU.
Læs mere om Danskuddannelsens opbygning her og om FVU-kurserne her.
-
1:1-forløb
Det er muligt at aftale individuelle forløb med én af vores undervisere, skræddersyet til den enkelte medarbejders behov.
Det kan være det oplagte valg, hvis man har en medarbejder, der mangler nogle specifikke, dansksproglige kompetencer i hverdagen på arbejdspladsen. Det kan være særlige udtalevanskeligheder eller et behov for et bedre skriftligt sprog.
De individuelle forløb aftales og prissættes med den enkelte samarbejdspartner.
Også her gælder det, at forløbet kan foregå hos os eller hos jer, online, eller som en kombination. Vi vil vejlede jer til den bedste løsning for jer.
-
Online undervisning
Både holdundervisning og 1:1-forløb kan udbydes som online undervisning - eller som en kombination mellem fysisk og online undervisning.
Vi har rig erfaring med online undervisning, og er bevidst om de fordele og ulemper, der følger med.
Et sprog er et redskab til kommunikation. Derfor vil det altid kræve autentisk kommunikation at lære et nyt sprog - og dét kan begrænses ved online undervisning.
Til gengæld vinder man fleksibilitet i både tid og geografi, og for nogle udenlandske medarbejdere er denne fleksibilitet afgørende for deres mulighed for at få danskundervisning.
-
Undervisning på sprogcentret
Som arbejdsgiver kan du naturligvis også sende dine medarbejdere til den eksisterende undervisning på Sprogcenter Vejle.
Har medarbejderne danskuddannelsesret, betales undervisningen af medarbejderens bopælskommune.
Er dette ikke tilfældet, er det muligt at betale for danskundervisning pr. lektion.
Det er muligt at søge SVU, hvis medarbejderens danskundervisning ligger i arbejdstiden.
Kontakt vores visitatorer for at høre om mulighederne og finansiering:
-
Matematik på dansk for tosprogede
Har du medarbejdere, der begår sig fint på dansk - men som mangler ordforråd indenfor matematik?
Selve matematikken er universel, men det er sproget ikke. Derfor vil et kursus i matematik på dansk give mening - også for dem, for hvem matematikken slet ikke er et problem.
På FVU-matematik arbejder vi med grundlæggende matematik og det matematiske sprog på dansk - fx at tale om data og statistik.
Kursus: styrk integrationen af internationale medarbejdere på arbejdspladsen
-
Sprogmakker-kursus
En sprogmakker er en erfaren kollega, der bliver uddannet til at hjælpe og støtte nye, udenlandske medarbejdere i at bruge og udvikle det danske sprog, samt at begå sig i en dansk arbejdspladskultur.
Undgå ineffektiv kommunikation og misforståelser
Når medarbejdergruppen består af kollegaer med forskellige sproglige og kulturelle baggrunde, er der stor sandsynlighed for, at der opstår kommunikationsproblemer, som kan føre til misforståelser og ineffektiv kommunikation.
Det kan påvirke samarbejdet og opgaveløsningen negativt, og hvis instruktioner og arbejdsopgaver ikke forstås korrekt, kan det føre til fejl som i værste tilfælde kan have konsekvenser for medarbejdernes sikkerhed.
Med en sprogmakker følges den nye tosprogede medarbejder med en kollega, der er opmærksom på at forklare og inddrage den nye medarbejder i sproglige finurligheder og uskrevne regler i arbejdspladskulturen, samt at italesætte sprogbarrierer og kulturelle forskelle for de andre kollegaer.
Sprogmakker - uddannet til at støtte tosprogede kollegaer
Ved at have uddannede sprogmakkere i kollegaflokken sikrer man sig, at nødvendig viden og ansvar for integrationen af nye, tosprogede kollegaer får sin rette plads på arbejdspladsen. Hvilket er derfor, at netop sprogmakker-metoden er noget af det, der er allerbedst erfaring med, når det handler om at lære sprog på arbejdspladsen.
Typiske sprogmakkeropgaver er at støtte den tosprogede i forhold til:
- hverdagssprog
- fagligt sprog
- sproglig selvtillid
- faglige kompetencer
- arbejdspladskultur
- at være en god kollega
Få et skræddersyet Sprogmakkerkursus:
For at få det fulde udbytte skræddersyes vores sprogmakkerkursus til den givne branche.
Kurset løber over to dage med ca. fire timer per dag. På begge dage veksles mellem oplæg fra vores undervisere, diskussioner af branchespecifikke arbejdssituationer samt praktiske øvelser.
Kurset har en sproglig og en kulturel dimension.
I den sproglige del arbejder kursusdeltagerne med:- Hvordan man lærer sprog som voksen
- Sproglige barrierer
- Karakteristika ved dansk som andetsprog
- Hverdagssprog og fagsprog
- Strategier til at fremme forståelse mellem kollegaer med forskellige sprog
I den kulturelle del arbejdes der med:
- Et godt kulturmøde
- Kulturelle udfordringer, som fx tidsopfattelse, religion, konflikthåndtering, hierarki, høflighed mm.
- Fordomme og kulturelle bias
Begge dele afsluttes med en praktisk værktøjskasse, som sprogmakkeren tager med sig tilbage i det daglige arbejde. Der er også mulighed for at følge kurset op med et sparringsforløb med én af underviserne.
Vil du også dedikere medarbejdere til at styrke integrationen på din arbejdsplads?
Kontakt vores erhvervskonsulent, Karina Sindahl, for at høre om muligheden for at uddanne en eller flere af dine medarbejdere til sprogmakkere.
Kontaktoplysninger findes øverst til højre, eller i bunden af siden.
Økonomi: danskundervisning til internationale medarbejdere kan i de fleste tilfælde udbydes gratis
Bliv klogere på de offentligt finansierede muligheder for danskundervisning - samt muligheder for lønkompensation og tilskud.
Gratis Danskuddannelse til alle udlændinge
Alle udlændinge, der flytter til Danmark, har ret til at få betalt Danskuddannelse af kommunen i løbet af de første fem år, de er i landet. Det gælder, uanset om undervisningen finder sted på sprogcentret eller på arbejdspladsen. For udlændinge, der er i Danmark for at arbejde eller studere, opkræves ved lov et depositum på 2.000 kr. inden opstart på Danskuddannelsen. Det gælder uanset hvor og hvordan, vedkommende modtager undervisning på Danskuddannelsen. Læs mere om depositummet længere nede på denne side.
Danskuddannelsen spænder fra absolut begynder-niveau til næsten flydende dansk. Der er indlagt tests undervejs, og uddannelsen afsluttes med en officiel Prøve i Dansk. Danskuddannelsen er en uddannelse i dansk sprog, kultur og samfund og giver de bedste forudsætninger for at falde til og deltage - på arbejdspladsen og i samfundet. Læs mere om den officielle Danskuddannelse her.
Danskuddannelse kvalificerer til SVU, når undervisningen foregår i arbejdstiden. Se mere herunder.
Hvis medarbejdere ikke længere har ret til Danskuddannelse, er det naturligvis muligt at betale for undervisningen for disse medarbejdere, og i mange tilfælde er det muligt at søge puljer til opkvalificering i brancheforeninger eller lignende.
Dansk for fortsættere: FVU -dansk & -matematik
Det statsfinansierede FVU (Forberedende Voksen Undervisning) er danskkurser for dem, der allerede kan noget dansk.
Vi tilbyder:
- FVU-dansk, som har et særligt fokus på læsning og skrivning
- FVU-matematik, som træner at tale om tal, statistik og matematik på dansk
- FVU-start, som har fokus på mundtligt dansk, og kan opkvalificere til FVU-dansk og -matematik.
Vi står for at screene jeres medarbejdere for at afklare, om de kvalificerer sig til FVU. Læs mere om FVU her.
FVU kvalificerer også til SVU, når undervisningen foregår i arbejdstiden. Se mere herunder.
Yderligere information:
-
SVU: lønkompensation
Både Danskuddannelsen og FVU berettiget til SVU, så det er muligt at søge løntabsgodtgørelse herigennem, hvis undervisningen ligger i arbejdstiden.
Betingelserne for at få SVU er i korte træk:
- Ansøger skal være minimum 20 år.
- Ansættelse hos nuværende arbejdsgiver i minimum 6 måneder.
- Ansøger skal have en aftale med sin arbejdsgiver om orlov til uddannelse.
- Ansøger skal have mindst tre lektioners undervisning i arbejdstiden om ugen.
Ansøg om SVU
SVU ansøges digitalt via www.svu.dk. I ansøgningsprocessen er der brug for både arbejdsgivers og medarbejders MitID. Under uddannelsesinstitutioner skal du vælge VUC Syd, så bliver den sendt til os på sprogcentret til elektronisk underskrift.
Vi anbefaler, at du kontakter vores SVU-koordinator, sammen med din medarbejder og aftaler et telefonmøde, hvor både arbejdsgiver, medarbejder og vores SVU-koordinator deltager og udfylder ansøgningen i fællesskab. Det tager max 30 min.
SVU kan tidligst søges 13 uger før, din uddannelse begynder. Man kan ikke få SVU bagudrettet. Søges efter uddannelsen er begyndt, kan man først få SVU fra mandagen efter, SVU-administratoren har modtaget ansøgningen.
Vær opmærksom på, at den enkelte medarbejder kun kan modtage SVU i et begrænset antal uger.
Kontakt vores erhvervskonsulent:
Karina Sindahl
Tlf.: 21 56 07 80
E-mail: kloni@vejle.dk
-
Depositum på Danskuddannelsen
Selve undervisningen på Danskuddannelsen er gratis, men der er et lovkrav om, at selvforsørgende skal betale et depositum på 2.000 kr. inden opstart.
Der opkræves et depositum for udlændinge, som:
- er i Danmark for at studere eller arbejde
- er medfølgende ægtefælle/partner
- er familiesammenført med en dansk statsborger efter EU-reglerne
Depositummet bliver automatisk tilbagebetalt efter kursisten har bestået den afsluttende Prøve i Dansk.
Depositummet bliver også automatisk tilbagebetalt, hvis kursisten består en modultest inden for tidsrammen, og ikke ønsker at fortsætte på det næste modul.
Hvis kursisten stopper på Danskuddannelsen uden at bestå en modultest eller Prøve i Dansk, eller ikke består inden for den maksimale tidsramme, mistes depositummet. Der vil blive opkrævet et nyt depositum, ved opstart på det næste modul.
Den maksimale tidsramme for Danskuddannelse 1, 2 og 3:
Modul 1: maks. 6 måneder
Modul 2: maks. 6 måneder
Modul 3: maks. 7 måneder
Modul 4: maks. 8 måneder
Modul 5: maks. 9 måneder
Modul 6: maks. 9 måneder